Kläder med uv-skydd

Att hudcancer är en av de absolut vanligaste cancersjukdomarna råder det inga tvivel om. Tyvärr är malignt melanom även en sjukdom som tycks öka. En av anledningarna är att skönhetsidealet är att vara solbränd och brun året om. Detta resulterar i att folk solar i solarium, ”passar på” att pressa i solen utan solskydd och liknande. Om man bränner sig ofta som ung lider man större risk att drabbas av hudcancer än om man inte bränt sig. Det finns dock enkla sätt att undvika hudcancer, helt enkelt genom att skydda sig mot solen. Förutom att det finns bra solkrämer kan du även köpa kläder med uv-skydd.

Det finns flera varumärken som säljer kläder med uv-skydd. Kläder med uv-skydd är väldigt praktiskt eftersom många solkrämer innehåller kemikalier som kan vara bra att undvika. Med kläder som skyddar mot solen behöver du inte smörja in hela kroppen. Särskilt för barn är det bra med kläder som har uv-skydd. Det finns exempelvis badkläder som inte släpper igenom skadliga solstrålar. Det står oftast på plaggen vilken solskyddsfaktor de har. Står det exempelvis UPF 50+ innebär detta att plagget endast släpper igenom en femtiondel av uv-strålningen. Precis som när det står UPF 20+ på solkrämen innebär det att en tjugondel släpps igenom. Kläder med uv-skydd finns naturligtvis även för vuxna och kan vara både vanliga plagg och badkläder.

Kläder utan uv-skyddar skyddar också

Även om du inte hittar några kläder med uv-skydd kan du klara dig bra även med vanliga kläder. Ju tätare ett plagg är vävt, desto bättre skyddar det mot solen. Vissa material har också en förmåga att absorbera farliga uv-strålar, exempelvis nylon. Om det är oerhört viktigt för dig att få en snygg bränna är det desto viktigare att du skyddar dig. Om du solar utan skydd kommer du att bränna dig och färgen du får kommer snabbt att flagna bort. Om du däremot smörjer in dig och använder uv-skydd får du en jämnare färg på ett säkert sätt. Dessutom kommer din solkyssta hud att bevaras längre.

Uv-skydd är viktigt att använda när du vistas mycket i solen