Så skyddar du dig mot solen

Solen är underbar på många sätt och vis och många av oss längtar ständigt efter de där varma sommardagarna. Kanske älskar vi i Norden solen lite extra eftersom vi inte direkt är bortskämda med solljus. Även om solen är härlig är den samtidigt otroligt farlig för oss. Malignt melanom är den farligaste hudcancersjukdomen vi har och tyvärr har den ökat på senare år. För några år sedan, 2013, var det drygt 3 000 personer som drabbades av denna cancerform. Ofta kan man upptäcka hudcancer genom att se på sina pigmentfläckar. När dessa förändras, blir större eller får en annan färg är det alltid bäst att kontakta vårdcentralen. I många fall kan man ta bort pigmentfläckarna och inget händer. Ibland är det dock värre än så.

När man får hudcancer börjar cellerna i kroppen att växa helt okontrollerat. Om malignt melanom har spridit sig kan man få behandling med exempelvis cytostatika, cellgift. Det bästa sättet att undvika hudcancer är att skydda sig mot solen. Detta kan du göra genom att använda solskyddsfaktor med hög UPF, exempelvis 50+. Det finns även bra kläder med inbyggt uv-skydd som kan vara smart att köpa. Främst handlar det om att undvika den starka solen, sola till exempel inte mellan 11-15 på sommaren, det är då solen är som starkast. Även om du smörjer in dig med solkräm och använder skyddande kläder kommer du ändå att få en fin färg. Det är helt enkelt inte bra att överdriva, bränna sig och sola i solarium.

Njut av solen på ett säkert sätt

Självklart ska du få njuta av solen när den äntligen kommer. Du kan faktiskt njuta av sol och samtidigt skydda dig. Se till att sitta under parasoll, bära solhatt eller smörja in dig ordentligt. Gör du detta kan du utan problem vistas i solen. För att minimera risken för hudcancer är det bra att du känner dig kropp. Kolla igenom huden och försök att komma ihåg hur dina pigmentfläckar ser ut. För att underlätta kan du ta kort på fläckarna. Skulle någon pigmentfläck börja klia eller förändras kan du enkelt jämföra med bilderna.

Solen är skön men det gäller att skydda sig mot uv-strålarna